top of page

Dr. Riina Raudsik lümfidest ja rullmassaažist


On kena sügispäev vaikses ja suurest suvesaginast taastunud Pärnus. Suvi on olnud aktiivne ja vaheldusrikas ning väike linn suundub taas talvisesse rütmi oma tegemistega – nii ka sina!

Jah, ka inimorganism on suvest väljumas ning peab harjuma teise rütmi ja oluga. Järjest lühemad päevad, temperatuuri langemine, vihmane ilm ja hommikused pimedas ärkamised – kuidas see kõik sind on mõjutanud? Saame kokku paljudele tuntud arstiga, kes on end pühendanud keeruka inimorganismi toimimise saladustele.

Dr Riina Raudsik ilmub säravalt meiega kohtuma, et jagada tervena püsimise lihtsaid nippe. Tema koolitused on väga populaarsed. Sellest võib järeldada, et järjest rohkem inimesi huvitub oma tervisest.

Keskendume dr Raudsikuga lümfisüsteemi tähtsusele, millele igapäevaselt inimesed eriti ei mõtle.

SA SAAD TEADA, KUIDAS OMA KEHA RAKKE ÕIGESTI TOITA NING MILLINE PEAKS OLEMA ÕIGE VESI, MIS ON ORGANISMILE VASTUVÕETAV JA KASULIK.

„Keha on tervik ja lümfisüsteem osa sellest.

Kogu keha toimimine saab alguse kütusest, milleks on toitainetes sisalduv vesinik. Toidud lammutatakse meie kehas seedeensüümide abil toitaineteks, mis keemiliselt on orgaanilised happed (süsiniku, vesiniku ja hapniku ühendid) ja ringlevad kehas sooladena,“ selgitab Raudsik. Raudsik lisab, et kuigi keha saab energiat hapetest, on enamus kudesid kehas aluselised, ka lümf. Aluselisuse kindlustab kehas põhiliselt bikarbonaatpuhversüsteem. Erinevatel kudedel on optimaalseks toimimiseks erinev happe- alustasakaal ehk pH. Luud on võimsad bikarbonaatide laod ja luukoe pH ongi keha kõige aluselisem kude (pH umbes 14). Luude hõrenemine on alati seotud keha sisekeskkonna tasakaalu häirumisega, mil nad peavad teiste kudede pH säilitamiseks oma aluselisi soolasid loovutama, mistõttu võib öelda, et luud on ka lümfi aluselisena hoidmisel väga tähtsad.

Kõrvalekalded keha sisekeskkonna happe-alus tasakaalus viivad immuunrünnakule oma kudede vastu, sellele järgneva põletiku tekkega.

Kõige lihtsam on meelde jätta, et happeliseks teeb keha liigne magus ja hapu on kehale aluselisem. Happelised toiduained

Aluselised toiduained Kuidas hoida optimaalset kudede happe-alus tasakaalu, kui igapäevaselt on meie toidus ülekaalus happelised toiduained ning inimesi hirmutatakse soolade kahjuliku mõjuga?

"Sooladest räägitakse pooltõdesid. Kahjulik on rafineeritud sooladega liialdamine (NaCl, valge lauasool). Himaalaja sool on Eestis hetkel tuntuim kõrge mineraalsusega sool ning ka naatriumbikarbonaadi ehk söögisooda või 4-soola lisamine joogiveele on teatud koguses organismile sobilik ja lausa vajalik, sest bikarbonaatsoolade osakaal maapinnas ja veekogudes on samuti olematuks muutunud. Rääkides ainevahetusest, räägime ju energia tootmisest kehas, orgaaniliste hapete lagundamisest igas viiekümnes triljonis keha rakus. Kuna rakul on võime osmoosi teel enda sees ja ümber olevat soolade kontsentratsiooni tasakaalustada, siis on selge, et kõige energiasäästlikum on juua rakkudele lähedase soolasuse ehk mineraalsusega vett. Rakusisene pH on neutraalne, 7,0 ja ilmselt on nii madal pH vajalik selleks, et rakk kannataks ka ekstreemsemat keskkonda, kui näiteks veri, et ta ei häviks juba näiteks tugevama sportliku soorituse puhul liigse hapete kogunemise tõttu. Kehavedelike kergelt aluselisemaks muutmine joogivee kaudu võimaldab rakkudel happelistest jääkidest kergemini vabaneda ja on kiireim moodus keskkonna stabiliseerimiseks. Raku keskkond määrab, kas inimene on terve või haige, kas ta kõige tähtsam kaitse, immuunsüsteem, teda ründab või mitte. Lümfi vabal liikumisel on keskkonna säilitamisel ülioluline roll,“rõhutab Raudsik.

Rääkides Riina Raudsikuga inimesele vajalikust vee kogusest, selgitab ta, et on väga suur vahe, millist vett juua.

„Igapäevaselt kraanist voolav vesi ei sisalda piisavalt organismile vajalikke mineraale. Ka looduslik vesi on jäänud mineraalidest vaeseks ja muutunud raskemetallidest rikkaks just inimtegevuse tõttu. Raskemetallid blokeerivad ensüümide tööd ja energiatootmise protsesse. Kui joome nö magedat vett, siis adekvaatset janutunnet ei teki ja haiguste arenguks on pinnas soodne." hoiatab dr Raudsik. „Kõrgvererõhu tõbi on kõige levinum haiguslik seisund, mida põhjustab soolade keelamine joogis või toidus. Soolavaba toit ei põhjusta janu, ei sunni inimest jooma vett, mistõttu veri pakseneb, süda peab tegema tugevamat tööd, et paksu verd suunata kudedesse, neerud ei saa enam uriini piisavalt toota, et keha puhastada ja tulemuseks ongi haigus, rakkude häving. Vee kohta võid lugeda rohkem Riina Raudsiku blogis ja tema raamatust "Energiakriis". Mis tähtsust omab organismis paljudele tundmatu lümfisüsteem?

"Kehas on olemas kaks voolavat kude – veri ja lümf. Verest teame me üsna palju. Vereringel on kaks süsteemi - arteriaalne ehk kõrgvererõhu süsteem, mis viib südamest kehasse hapnikurikka vere ja madalrõhu süsteem ehk venoosne veri, mis toob südamesse tagasi süsihappegaasirikka (happelise) vere. Happeline ainevahetuse lõppprodukt CO2 eritatakse kopsude kaudu keskkonda ja reguleeritakse sel moel keskkonna liigset hapestumist.

Lümf on paralleelselt veresoontega liikuv vedelik, mille teekonnal on rohkesti lümfisõlmi. Lümf nagu verigi peab olema aluseline (pH 7,36-7,42)," selgitab doktor. Lümf kogub endasse rakkude vahelisest vedelikust kehale võõra või mittevajaliku.

Lümfisüsteemi funktsioonid on: - Viia kudedest tulev puhastatud lümf uuesti verre

- Viia rakuvälisest keskkonnast vedelik välja, et turseid ei oleks. - Eemaldada kudedest surnud rakud, mittetäielikult arenenud rakud, liigsed bakterid ja seened

- Transportida rasvhapped seedesüsteemist verre. Lümfisõlmedes tegutsevad lümfotsüüdid ja makrofaagid peaksid korralikult hüdreeritud kehas kahjutuks tegema ööpäevas umbes 1 MILJARD vale rakku. Kui süsteemis on rike (näiteks vee puudus), häirub kogu süsteemi töö ja põletikele on jälle tee lahti. Põletiku kaudu püüab siis keha oma tasakaalu uuesti taastada. VÄHESE VEETARBIMISE TULEMUSEL TEKIVAD TURSED. TURSETE PUHUL ON VESI RAKKUDE VAHELISES RUUMIS JA TEGELIKKUSES ON RAKUD VEEPUUDUSES. TURSETE RAVI ON ÕIGE VEE TARBIMISE JÄRK-JÄRGULINE SUURENDAMINE! Miks tursed tekivad?

"Õige, keharakkudele omase vee puudusel blokeerib organism vee väljutamist neerude kaudu läbi erinevate hormoonide ja vesi peetub kudedes, just rakkude vahelises vedelikus. Rakk kaitseb end vee kaotuse eest kolesterooli sünteesi intensiviistamisega, sest rakk ei tohi veetustuda. Kolesterooli tõus on kaitse reaktsioon rakkude säilitamise eesmärgil. Tursete tekkimine tähendab, et vesi on vereringest väljas või on seda kehas vähe. Veri on paks, voolavus halb, tekib trombioht ja arteriaalne vererõhu tõus, tekivad põletikulised haigused, mille hulka kuulub ka tasapisi arenev veresoonte aterosklerootiline kahjustus. Lahendus on ikka üks – jooge õiget vett! „Kui juua iga päev korralikult õiget vett, hakkab 70 kg kaaluval inimesel vee tasakaal kehas taastuma umbes 21 päevaga, mitte varem. Vee tarbimine suurtes kogustes ei kiirenda selle omastamist kudede poolt,“ räägib Raudsik.

Inimene peaks jooma 30 ml/ 1kg kohta vett, juhul, kui ta ei kaalu üle 100 kg. Ülejäänud kehale vajalik vesi tuleb lisaks toitudest ja muudest jookidest," õpetab dr Raudsik vee tarbimist.

Rullmassaaži protseduurile minnes peab kehas olema piisavas koguses vett ning vee tarbimine peab olema igapäevane ja korrektne, et lümfivool töös hoida. Rullmassaaž paneb lümfi ja vere paremini liikuma.


Beautiful Me kehasalongi kogenud perenaised õpetavad kuidas valmistada seda õiget mineraalidega vett. Samuti antakse rullmassaaži protseduuriks pudel vett, kuhu lisatakse soovi korral need õiged ja vajalikud mineraalid. Mis veel aitab peale vee lümfisüsteemi puhtana hoida? - Liikumine, hüppamine. Lümfi paneb käima mitte süda, vaid lihastöö. - Soolte puhastus. Kui sooltes pole vett piisavalt, siis lümf ei tööta. - Stressi vähendamine. Rahu ja vaikus päeval, mõttetöö korrigeerimine. - Kuivharjamine. - Taimse toidu osakaalu tõstmine. - Õige hingamine – vahelihas on lihas, mille liikumine aktiveerib uitnärvi, mis on meie keha parasümpaatilise närvisüsteemi esindaja ehk stressi vastand. - Higistamine. Saun, infrapuna, liigutamisega kaasneb higistamine. - Jalgade hoidmine ülespoole. - Omega rasvhapped ja hea uni. - Lümfimassaaž, mis on asendamatu neile, kes ei saa miskipärast aktiivselt liikuda. Näiteks neile inimestele, kellel on liigeste kulumine, vanad traumad, liigne ülekaal, millega ei jõua ega ka tohi kehale anda korraga suurt füüsilist koormust. Rullmassaaž on ideaalselt sobilik neile, kes oma töö tõttu peavad palju istuma ning ka trenniks ei ole piisavalt aega. Tunniajane protseduur aitab lümfi liikuma ning teil endil jääb lisada vaid korrektne vee joomine. Aita oma kehal end tervena hoida ning hakkama saada pimeda aja muutustega, et särada kui suvepäike sellel ajal, kui teisi on kimbutamas sügismasendus. Dr. Riina Raudsik on rullmassaaži mõju juba tundnud ja selle kasulikkuses veendunud. Broneeri aeg sinagi ja veendu ise vee ning rullmassaaži toimes, mis paneb sinu lümfi liikuma parandades nii sinu tervist ja enesetunnet. Lähme sügisele ja talvele vastu suure sära ja hea enesetundega ning naudime värvikat aega terve ja energilisena.

BRONEERI AEG ja veendu ise rullmassaaži toimes.


bottom of page